Bommen op de bergen

(Background article in Dutch weekly Groene Amsterdammer about Turkey’s decision to join the fight against ISIS – but whom is Turkey really fighting? Published 29 July 2015.)

Een adembenemend gezicht was het wel, de F16’s die voor de wassende maan langs over Diyarbakir vlogen en koers zetten richting het zuidoosten. De ene na de andere steeg op, twintig op z’n minst, eerst met bulderend geraas over de stad, daarna over de vlaktes tot de bergen net over de grens met Irak. Daar lieten ze hun lading neer, op de regio’s Zap, Qandil, Hakurk, Qadesh, Habur, Haftanin, Avasin en Amediye, allemaal gebied dat onder militaire controle staat van de Koerdische PKK en waar de organisatie haar kampen heeft.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook F16’s in zuidwestelijke richting vlogen en bombardementen uitvoerden op IS-stellingen aan de grens bij de provincie Kilis. Maar dat was slechts gesputter vergeleken bij de stortbui die op de PKK terechtkwam. Terwijl het narratief toch is dat de Turkse regering eindelijk heeft besloten op volle kracht mee te doen met de oorlog tegen IS. Het land heeft zelfs, na jaren aandringen door de Verenigde Staten, besloten de belangrijke luchtmachtbasis Incirlik bij de zuidelijk stad Adana open te stellen voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die aanvallen willen uitvoeren op IS.

Wie bevecht Turkije nou echt?

Lees verder bij de Groene Amsterdammer. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply