Raqqa krabbelt op – Terug naar kleur

Er drijft een rozegebloemd plastic bord in het waterbassin onder de bomen op de noordelijke oever van de Eufraat. Op de rand staan glaasjes met verse thee. Vijf kapotte plastic stoelen eromheen. In een van de bomen is een gele tuinslang om een tak gewikkeld. Er zijn gaatjes in geprikt zodat er een zacht, lauwig regentje over de theedrinkers neerdaalt. Welkom in het paradijs van fotograaf Aboud Hamam.

Hij komt hier elke dag. De schaduw en de regen maken de zomerhitte draaglijk. De stad is vanaf hier niet zichtbaar, maar zijn mensen wel. Er rijden auto’s en vrachtwagens over de gerepareerde brug en jongens springen er vanaf, de sterke stroming van de rivier in. Op de zuidelijke kiezeloever staan enkele auto’s geparkeerd. In het water langs de kant drijven vrouwen met hun kleurige kleren aan en spetteren jongens en meisjes in ondergoed. De mannen staan erbij te roken, hooguit tot hun knieën in het water.

Lees verder bij de Groene Amsterdammer! Deze grote reportage staat ook in de papieren Groene en die ligt nog tot woensdag 21 augustus in de winkel!