Politie voert app in tegen etnisch profileren, maar effectiviteit is nu al twijfelachtig

Een politie-app ontwikkeld voor de strijd tegen etnisch profileren wordt per januari 2020 landelijk ingevoerd. Dat besloot de politie in augustus zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Het is alleen de vraag of de invoering daadwerkelijk inzicht gaat geven in de praktijk van etnisch profileren, laat staan effectief zal zijn bij de bestrijding ervan, blijkt uit onderzoek van Pointer. Politiechef Lute Nieuwert, verantwoordelijk voor de invoering van de app MEOS (Mobiel Effectiever Op Straat): “Laat dat etnisch profileren nou even weg uit het verhaal. Het gaat ons erom dienders op straat een hulpmiddel te geven voor professionelere controles.”

Voor mijn master-studie International Journalism liep ik drie weken stage op de redactie van Pointer, het data- en open source-journalistieke programma van KRO/NCRV. Ik deed onderzoek naar etnisch profileren door de politie, vond nieuws en maakte er een verhaal van. Lees verder op de site van Pointer!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s